Energieprijzen Nederland april 2024

Om er zeker van te zijn dat u de energieleverancier kiest die het beste bij u past is het belangrijk om te vergelijken. Denk hierbij niet alleen aan de energieprijs vergelijken maar ook aan het product. Zo kan het zijn dat u heel veel waarde hecht aan groene energie. Of dat maakt voor u niet veel uit en u gaat voor de laagste energieprijs. Door de grote concurrentiestrijd onder de energieleveranciers is het zeker de moeite waard om elk jaar opnieuw te vergelijken welke leverancier het beste aan uw voorwaarden voldoet.


Wat voor energie kies ik?

Belangrijk om te weten is dat de energiekwaliteit van alle leveranciers hetzelfde is, daarin valt dan ook niets te vergelijken. Dus neem even de tijd en kijk rond om de beste energieleverancier en energievorm voor u te vinden. Er zijn veel verschillende soorten energie. Tegenwoordig heeft vaak de keuze uit enkele soorten energie.

Soorten van energie zijn:

  • Kinetische energie
  • Nucleaire energie
  • Thermische energie
  • Chemische energie
  • Zonne-energie
  • Waterenergie
  • Bio-energie
  • Windenergie

In Nederland wordt komt de meeste energie die we verbruiken, ongeveer 90 procent, van fossiele brandstoffen. Denk hierbij aan brandstoffen als kolen, aardolie en aardgas. Aardgas is in ons land de meest bekende. Het nadeel van deze energievorm is de vervuiling waarvoor ze verantwoordelijk zijn en de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien kunnen fossiele brandstoffen uiteindelijk opraken. Om hier verandering in te brengen word er steeds meer gebruik gemaakt van alternatieve, meer duurzame, brandstoffen en energiebronnen. Om energieprijzen te vergelijken wordt onderling dan ook wat lastiger.

Kosten stroom en gas april 2024

Als je het hebt over de kosten die je betaald voor stroom en gas heb je het niet alleen over stroom en gas. Kosten zoals vastrecht (meterhuur) en energiebelasting zijn in de prijs inbegrepen. Hoe hoog de rekening is en dus hoeveel stroom je verbruikt is voornamelijk afhankelijk van het huishouden waarin je leeft. Zo verbruikt een eenpersoonshuishouden gemiddeld 2.121 kWh per jaar. Bij een huishouden van 4 personen is dit gemiddeld 4.694 kWh. Uiteraard zijn er nog meer factoren die invloed hebben op je rekening. Er zijn bijvoorbeeld tegenwoordig steeds meer huishoudelijke apparaten die voorzien zijn van energielabel A of zelfs A+. Deze apparaten verbruiken aanzienlijk minder stroom dan oudere apparaten met een lager energielabel.

Grote verschillen per leverancier
De prijs van stroom is bij veel energiemaatschappijen verschillend. Het hangt er onder andere van af wat voor contract je hebt afgesloten. Je kunt bij het afsluiten kiezen voor een vast of variabel tarief. De gemiddelde prijs per kWh is momenteel € 0,22. Afhankelijk van je contract kan dit bedrag zelfs dalen tot slechts € 0,17 per kWh. Neem dus even de tijd om uit te zoeken wat voor jou huishouden het voordeligste is.

Gasverbruik varieert flink per type woning
Maar dan zijn er ook nog de kosten die je betaald voor het verbruik van gas. Die kosten worden in de volksmond de stookkosten genoemd. Onder deze kosten vallen je gasverbruik en de huur voor de gasmeter. Bij gas is het niet zoals bij stroom afhankelijk van je huishouden hoeveel je verbruikt. Bij gas is de grootste invloed je woningtype. Het gemiddelde verschil in gasverbruik tussen een flat en een vrijstaande woning is 1350 m3. Zoals je kunt zien word de hoeveelheid gas die verbruikt word uitgedrukt in kubieke meter. De huidige gemiddelde prijs per m3 gas is € 0,65. Net als bij stroom is dit per leverancier verschillend. Daarnaast hebben we te maken met verschillende gasregio’s. Gas in Amsterdam, Den Haag of Utrecht kan veel duurder zijn dan in Groningen, Leeuwarden of Sneek wat veel dichter bij de bron ligt.

De overheid helpt een klein beetje mee om de rekening van stroom en gas te laten minderen. Een deel van je energieverbruik is namelijk onbelast. Dit komt omdat energie een van de basisbehoeften is. Via een heffingskorting oftewel belastingvermindering wordt dit gecompenseerd.