Windenergie Groene stroom uit wind


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Windenergie is energie dat is opgewekt met behulp van de wind. De wind drijft iets aan en met de beweging die daardoor ontstaat wordt energie opgewekt. Ook kan de energie direct worden benut. Wat valt onder windenergie? Nederland maakt al lang gebruik van windenergie. Het waren al de schepen van de VOC die voortgedreven werden door de wind. Op 20 september 1519 begon Ferdinand Magellaan aan aan reis rond de wereld. Geheel op de kracht van de wind. Al lang wordt windenergie gebruikt door windmolens. Een verticaal georiënteerde beweging (de beweging van de wind) wordt door een windmolen omgezet in een ronddraaiende beweging. Deze ronddraaiende beweging werd vroeger veelal gebruikt om graan te malen tussen molenstenen. Textielfabrieken werden er door aangedreven. Er kon met behulp van de krukas hout worden gezaagd. De laatste tijd drijven windmolens dynamo’s aan om stroom op te wekken. Wil je kiezen voor windenergie? Kijk dan eens tussen de contracten van Powerpeers of Oxxio.

Voordelen van windenergie

Naast waterkracht is windkracht de enige groene energiebron die ook ’s nachts stroom kan opwekken. Ook kunnen windmolens uitstekend toegepast worden in afgelegen gebieden waar geen elektriciteitscentrale of elektriciteitskabels aanwezig zijn. Windmolens kunnen voor dezelfde kostprijs meer energie leveren dan zonnepanelen en daarom kiezen steeds meer mensen toch voor een windmolen.

Nadelen van windenergie

De nadelen van windenergie zijn voor de meeste mensen duidelijk. Als het niet waait, wekken de windmolens geen stroom op. Daarom is windenergie een onzekere bron van energie. Daarnaast nemen windmolens veel ruimte in en zijn ze vanaf grote afstand al zichtbaar. Dit noemt men horizonvervuiling. Niemand wil in de buurt van een windmolen wonen. Het meest gebruikte argument is dat deze windmolens lelijk zijn. Daarbij zijn er ook klachten over geluidshinder en slagschaduw. Verder spelen de kosten van een windmolen een rol. Zonder overheidssubsidie is het snel gedaan met windenergie in Nederland.

Geschiedenis van windenergie

Zonder windmolens zou Nederland niet het land geweest zijn zoals we het nu kennen. Sterker nog; dankzij windenergie is Nederland zelfs het rijkste land ter wereld geweest. Nederland ligt voor een groot gedeelte onder de zeespiegel. Hierdoor kan water onder de dijken doorstromen. Als we geen waterpompen hadden om het water wat onder de dijken doorstroomde weg te pompen, zou Nederland binnen de kortst mogelijke keren blank staan. Vroeger was dit probleem bijna aan de orde van de dag. Laten we een paar 100 jaar terug gaan in de tijd. Nederland had regelmatig te kampen met overstromingen. Dit kwam o.a. door de slechte dijken. Water wat op het land lag kon niet goed weggepompt worden waardoor landbouw en stedenbouw moeilijk werd. Er was grote behoefte om land droog te leggen. Jan Adriaanszoon Leeghwater was een Nederlandse molenbouwer die op het idee kwam een klassieke windmolen te gaan gebruiken om water van een lager gelegen gebied naar een wat hoger gelegen gebied te pompen. Al het water wat op het land lag moest worden verzameld in een sloot. Vervolgens werd dat water door de molen uit de sloot gepompt in een iets hoger gelegen sloot. Een volgende molen pompte het water weer in een nog iets hoger gelegen sloot zodat het uiteindelijk in een rivier of in de zee terecht kwam. In 1612 werd de Beemster op deze manier drooggelegd. Leeghwater was zowel in binnenland –als in het buitenland bij meerdere projecten betrokken geweest. Nu het droogleggen van land relatief eenvoudig geworden was, kon men beginnen met het bouwen van steden. Ook landbouw werd steeds beter mogelijk.

Zelf een energiecontract met windenergie?

Wil jij graag zelf een energiecontract afsluiten bij een energieleverancier die windstroom verkoopt? Dan kun je in onze vergelijker specifiek aangeven dat je uitsluitend die gas en stroomcontracten wilt vergelijken. Eenvoudig en snel. Binnen 5 minuten heb je de goedkoopste energiemaatschappij gevonden in bijvoorbeeld Vierhouten, Elburg, Heerhugowaard of Driel. Met de overstapservice kan het oversluiten nooit misgaan. Heb je vragen? Neem dan contact op met de klantenservice.