Groene stroom, politiek en maatschappij: De politiek is de sturende kracht in Nederland. Zonder overheid zou het een chaos worden. Zonder regels is een land onleefbaar. Dan zouden er geen goed onderwijs meer zijn, geen gezondheidszorg en niemand zou zich verantwoordelijk voelen voor het onderhoud van de infrastructuur. Denk maar eens aan een groot wegennet waarbij geen verkeersregels golden. Het zou een chaos worden.
Meningen in ideeën
Iedereen heeft verschillende meningen. Als je meningen overeenkomen met die van je buurman, zou je samen op dezelfde politieke partij kunnen stemmen die diezelfde meningen heeft. Zo gaat het in een westerse democratie. Overheden zijn er wel over eens dat er iets gedaan moet worden aan de milieuproblematiek. Daarom zijn er internationale afspraken gemaakt over hoeveel CO-2 er uitgestoten mag worden.
Europese Unie en de rest van de wereld
Milieuproblemen en brandstoftekorten moeten grensoverschreidend aangepakt worden. Het heeft geen zin om als Nederland zijnde de CO-2 uitstoot te minimaliseren terwijl andere landen dat niet doen. Dan zou Nederland alsnog de negatieve gevolgen moeten inzien van het broeikaseffect.
De maatschappelijke impact van CO-2 reductie
Om de uitstoot van CO-2 te reduceren zal er veel moeite gedaan moeten worden. Dit kost geld en aanpassingsvermogen. Iets waar veel mensen liever niet aan beginnen. Zolang overheden met subsidies voor groene stroom en milieuvriendelijke apparaten over de boeg komt, is het allemaal niet zo’n groot probleem, maar zodra burgers en bedrijven zelf voor extra kosten komen te staan voor meer duurzaam klimaat, krabbelt men snel terug.
Waarom is groene stroom belangrijk?
Het is duidelijk dat veel overheden in Europa de focus hebben op groene stoom en de uitbreiding hiervan. Natuurlijk kunnen we ook als Nederlanders zelf onze bijdrage leveren. Zo zijn er speciale ISDE subsidies beschikbaar voor bijvoorbeeld aankoop van een Warmtepomp, Zonneboiler of Zonnepanelen. Daarnaast moeten we als consumenten ook bewuster kiezen voor energieleveranciers met uitsluiten groene energie. En dan vooral uit wind of water uit eigen land.